Translate

Bantu iDAN Sila Klik

Saturday, February 16, 2013

Seniman Kuswadinata meninggal dunia


Wartawan Sinar Harian
16 Februari 2013
Kuswadinata
Walaupun keadaan agak tenat, namun Kuswadinata tetap melayan rakan yang melawat.
NEGARA dikejutkan dengan pemergian seniman Kuswadinata akibat pendarahan dalam perut yang dialaminya. Kuswadinata atau nama sebenarnya Kuswadi Bujang menghembuskan nafas terakhir kira-kira jam 5.07 petang tadi di Hospital Ampang.

Allahyarham yang dimasukkan ke hospital sejak Sabtu lalu, akibat pendarahan dalam perut dan muntah darah, turut menghidap penyakit prostat, masalah buah pinggang dan kanser usus.

Allahyarham meninggalkan isteri, Kamariah Mohd Said, 57, dan empat orang anak, Jasmine, 27, Hafsham, 26, Irwan, 25 dan Rizal, 23 tahun.

Semasa hayatnya, Allahyarham pernah membintangi beberapa filem bersama Allahyarham Tan Sri P Ramlee, antaranya Seniman Bujang Lapok dan Antara Dua Darjat.

Dalam pada itu, Presiden Persatuan Seniman Malaysia, Zed Zaidi berkata, Kuswadinata, 74, meninggal dunia kira-kira 5 petang dan jenazah akan dibawa pulang ke alamat No.7, Jalan Rasmi 1, Taman Rasmi Jaya, Ampang, Selangor.

Jenazah dijangka dimandi sebelum disembahyangkan di Masjid Bukit Indah, Ampang pada 8 pagi esok, katanya ketika dihubungi Bernama.

Anak kelahiran Singapura itu memulakan kerjaya sebagai pelakon pada 1957 menerusi syarikat perfileman Cathay Keris.

Allahyarham juga berlakon dalam filem Ibu Mertuaku,  Lang Buana dan Gerak Khas 3.

No comments:

Post a Comment